tirsdag 22. april 2008

Operasal og ressursbruk

Jeg så filmen "Sicko" av Michael Moore her om dagen. En bra dokumentar, som tar for seg det amerikanske helsevesenet som er blant verdens beste, men kun for de som har penger vel og merke! I dokumentaren sammenlignet Moore det amerikanske helsevesenet med andre vestlige land, deriblant Frankrike. Frankrike ble trukket frem som ett av de landene med best helsevesen.

I Frankrike hadde de blant annet vært så "geniale" og funnet ut at dersom man kan få en rørlegger på døren 24 timer i døgnet, så skulle man også ha mulighet for sykebesøk av lege på døren 24 timer i døgnet. I filmen kunne man se at dette fungerte svært godt, og at legen var på døren allerede innen en time. Vive La France!

Her i Norge får du både rørlegger og pizza servert på døren nærmest 24 timer i døgnet, men hva med lege? Bor du i hovedstaden Oslo og er så uheldig at du ikke er gammel, eller i telefonsamtale med legevakten ikke klarer å diagnosere deg selv og bekrefte at du nærmest er døden nær, ja da kan du glemme å få noe legebesøk hjemme hos deg. Da har du ikke annet valg enn å finne frem selvangivelsen din, som virkelig bekrefter at nesten halve lønnen din går med til å betale skatt, og krype til en taxi for så å komme deg til legevakten. Der kan du bare krysse fingrene for at sykepleieren (ja, ikke legen) går god for at du virkelig er syk og at du kan få konsultasjon med en lege. I verste fall klarer ikke sykepleieren å avgjøre om du virkelig trenger behandling og du ender opp med å få med deg 2 paracet hjem.

Jeg mener velferdslandet Norge, som er et av verdens rikeste land bør prioritere helse fremfor kultur og en operasal til 4,4 milliarder. Politikk handler om fordeling av goder og byrder i et samfunn. Her er nok et eksempel på feil prioritering av ressurser mener jeg. Jeg tror flere har behov for et velfungerende helsevesen enn en flott operasal og en splitter ny hoppbakke. Helsevesenet i dag preges desverre av innstramming, helsekø, mangel på utstyr og for dårlig behandlingstilbud. Dette er noe du merker når du engang trenger behandling. Helt unødvendig i et av verdens rikeste land.

Forebygg derfor sykdom. Fokuser på livsstilsendring. Legg av tid til trening og sørg for ett bra og sunt kosthold, og håp på at helsevesenet blir bedre engang i fremtiden når du trenger behandling eller flytt til Frankrike :)

"Shape your body for better living"

1 kommentar:

Anonym sa...

E du heilt bavian elle? Sydepave, og upatriotisk, dar e jo ikkje någe aent ord for deg....
Eg he våre ude å reist, eg he våre i de landå du snakke om, og fleire. Å eg studere medesin og helse, idrett og samfertsel innen idrett. Å viss der e ein ting me norskar ikkje burde klaga over så e det faen systemet me har.

Me he ingenting å klaga øve å komme aldri til å få någe å klaga over i framtiden heller. Dere klager uten å ha grunn, viss dar e någe som me byrde bruga pengane våre på så e det for å hjelpa mer vanskeligstilte mennesker enn oss, og det en mange ska eg sei deg.