søndag 25. januar 2009

Spesifike delmål


Om 6 dager er vi ferdig med januar 2009. Så dersom målet ditt er å kvitte deg med 10 kg fett, (eller f.eks løpe en 1500 meter på 3 minutter kortere tid innen juni), da bør du innen utgangen av januar ha kommet deg 20% nærmere målet ditt. I praksis betyr det 2 kg reduksjon av fett. Dersom du ikke har nådd delmålet har du snart bare 4 måneder igjen på å nå målet ditt. Noter ned kostholdet ditt i en hel uke, legg av bestemte tidspunkter på dagen til å trene og hold deg til kost og treningsplanen. 

Har du sett imponerende før og etter bildet av personer som har forvandlet sin kropp innen en bestemt tidsperiode? Her er 7 punkt som ofte må til for å få til slike fantastiske endringer i kroppssammensettingen:

1. Overvektig, dårlig livsstil og helse? Bruk sinne og frustrasjon som motivsasjonmiddel for å gjøre store endringer utenom det vanlige i din livsstil.

2. Det sies at du er gjennomsnittet av de fem personene du omgir deg med mesteparten av tiden. Meng deg med personer som vil nå samme mål, eller "kvitt" deg med de som drar deg ned.

3. Ha spesifike mål med deadline, les helt øverst på dette innlegget.

4. Noter ned kostholdet ditt, i allefall for en periode. Da blir du mer bevisst på om du virkelig følger kostplanen din. Det er også enklere å foreta justeringer dersom progresjonen uteblir.

5. Hold deg til trenings- og kostplanen. Ikke forandre og prøv nye ting underveis. Da blir du bare frustert. Kontinuitet er viktig. Ett eksempel er en kvinnelig kroppsbygger som alltid før konkurranse hver morgen holdt seg til å løpe trappene i blokken der hun bor. Ikke noe hokus pokus som stoppeklokke, pulsklokke eller mølle mm. Grunnen til at det virket, var fordi hun holdt seg til det hele tiden. 

6. Tren hardt. Intensitet og innsats teller. De som har bra fysikk, trener ikke bare 2-3 dager i uken. Ofte 6 dager i uken med både styrke og utholdenhetstrening.

7. Planlegg måltidene.Treneren Dan John har ofte med ett interessant poeng i sine forelesninger. Han nevner om de som går ned i fett ved f.eks å legge til 3 epler i kosten sin. Grunnen til at det fungerer er at eplene erstatter mindre sunn kaloritett mat, og dermed skaper man et kaloriunderskudd fordi man er blir mett av de 3 eplene, og spiser ikke den kalori-rike usunne maten. Så til neste steg, du planlegger å gjøre det. Har du 21 epler liggende hjemme? Det er nettop her poenget ligger. Det er bra å ha en plan, men man må planlegge og tilrettelegge kosten slik at det er tilgjengelig. Det nytter ikke ta det på sparket. Benytt deg gjerne av Tupperware bokser, og lag måltidene feridig på forhånd. Har du ikke tid, er det vel heller ikke så viktig for deg?

"Shape your body for better living"

Ingen kommentarer: