søndag 25. januar 2009

Egoisme eller uvitenhet?

Her sitter jeg syk igjen og tenker, hvorfor er det noen få personer som på død og liv allikevel skal prøve å gå på jobb eller trene når de føler seg dårlig? Jeg er så naiv, og tror og håper at det skyldes uvitenhet.

Folkehelseinstituttet er i følge www.ta.no klar i sine prognoser om årets influensa sesong 2009. "Så mange tilfeller er nå påvist på østlandet og sørlandet at det er snakk om en epidemi vi bare har sett starten på". Og skal vi tro media har vi lenge blitt advart om at årets influensa blir en av de kraftigere på flere år.

Overlege Rønning sier blant annet at: "Blir man først smittet av denne influensaen type A, så føler man seg virkelig syk de første dagene med hoste, høy feber og kraftige smerter i ledd og muskler, slik at man ikke orker gjøre noe - i hvert fall ikke det første døgnet. I en slik tilstand skal man ikke gå på jobb eller oppholde seg på tog, buss eller andre steder hvor flere mennesker er samlet for dermed å overføre smitten til andre".

I følge lommelegen.no kan man lese at inkubasjonstiden (tiden fra smitte til sykdommen bryter ut) vanligvis er mellom 48-72 timer. Influensa er smittsomt fra et par dager før, til ett par dager etter de første symptomene har brutt ut.

Derfor mener jeg at når man først merker symptomer på influensa som;

- trøtt/slapp og med litt feber
- ømme muskler og ledd
- hodepine
- kuldefrysninger mm.

 bør det være varsko nok om at man holder på å bli syk. I en så tidlig fase bør man absolutt holde seg hjemme og ikke være såpass egoistisk å spille helt eller være såpass selvgod og "sterk" at man alikevel skal gå på jobb. Da utsetter man bare alle andre rundt seg for unødig smitte, flere blir syke og det blir en epidemi. 

Vær nøye med håndhygiene, unngå steder med for mange mennesker samlet, og sist men ikke minst: hold deg hjemme om du holder på å bli syk, da smitter du kanskje ikke andre!!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi satser på at det er uvitenhet. :)

Anonym sa...

Vi satser også på et du ikke "jobber" med blog'en din mens du er syk, men bare koser deg!! God bedring.