søndag 16. mars 2008

Muskler veier mer enn fett. Glem badevekten!

Muskler veier mer enn fett har du sikkert hørt? Ja det stemmer. Bildet til venstre viser forskjellen på 2,2 kg fett (øverst) og 2,2 kg muskelmasse (nederst). Her kan vi se at 2,2 kg fettmasse tar opp mye mer plass enn 2,2 kg muskelmasse. Skulle vi plassert like mye muskelmasse som fett på bildet, ville muskelmasse vært mye tyngre enn 2,2 kg! Det er er ganske stor forskjell.

Dersom du over en periode med trening og kosthold klarer å legge på deg 5 kg muskelmasse og redusere hele 5 kg fettmasse, vil det se ut som du har gått ned 10 kg. Så dersom du veier 65 kg, og på 16 uker klarer å redusere 5 kg fett og samtidig øke 5 kg muskelmasse (noe som er veldig bra), vil vekten stå på akkurat det samme som da du startet, men du vil se mye strammere ut! Stol derfor ikke på badevekten. Den viser ikke forholdet mellom muskler og fett. Når du vil gå ned i vekt, er det fettmasse du vil redusere og ikke muskelmasse. Bruk målbånd rundt midje og lår, eller f.eks en impedansevekt, eller la noen som kan å bruke en fettklype måle deg. Da vil du se hvor mye fettmasse du har redusert.

14 kommentarer:

Heidi sa...

Hei Marius,
Du sier man ikke skal tenke på vekten, men hvorfor er det alltid oppgitt on and off season vekt på fitnessutøvere i deres profiler da?

Marius Heitmann sa...

I fitness er det fysikken og øvelsene som teller, mens i kroppsbygging er det forskjellige vektklasser. Det at de oppgir hvor mange kilo de veier i fitnessprofiler er ikke noe de må gjøre. De som konkurrerer i fitness eller bygging, er hele tiden ute etter å forme kroppen ytterligere. f.eks legge på seg 5 kg mer muskelmasse til neste års konkurranse, og samtidig kunne ha like lav fettprosent eller lavere. Da er det greit å hele tiden vite hvor man ligger når det gjelder vekt og fettprosent. For mannen i gaten, bør man ikke bli for fokusert på vekt, så fremst man ikke er veldig overvektig. Vekten sier også lite om kroppssammensettingen som tidligere nevnt :)

trine sa...

heisann! jeg luere litt på det du sa angående styrketrening. Jeg går på grete rode kurs for å gå ned i vekt, å synes det er en livsstill jeg kan leve. som trening så trene jeg på en elipse-marskin 1 time, annenhver dag cirka.har hatt en veldig fin nedgang i vekten til nå. lurer på om muskelmassen min forsvinner som følge av dette?

Anonym sa...

Hei!
Kjempebra side:)
Og et veldig bra eksempel du har der! Men du, hvorfor blir buksene mine så trange når jeg trener styrke,- bein, knebøy, utfall.
Jeg føler meg med en gang 10 kg tyngere pga det...

rachel sa...

Hei :) Så flott at du har laget deg blogg. Er god motivasjon, ihvertfall for meg. På mitt treningssenter har de ikke fettklype, og mange sier at det ikke blir målt godt nok med en slik klype..? Hva er normalt å ha i fettprosent hos jenter? Da tenker jeg på hva som er bra å ha for de som trener regelmessig, men ikke 7 ganger i uka flere timer om dagen..:)

Anonym sa...

bra blogg:)
du er herved bokmerket ;)

Victoria sa...

Hei Marius!
Jeg er i gang med nytt tøft tresplitt program og en diett basert på lavt karbo- og fettinntak og høyt proteininntak.
Badevekten er godt gjemt og jeg bruker klærne mine som "målemeter".
Jeg har i dag en fettprosent på 18 og veier 72kg med mine 174cm.
Mitt mål er å gå ned i vekt til 69kg og redusere fettprosenten til 16,5. Jeg er godt igang og min PT er en stor motivator!
Veldig bra at du som også er PT har begynt å blogge, for da kan jeg hente tips og få svar på ting jeg lurer på:-)
Ha en super påske!

Marius Heitmann sa...

Hei Rachel! Kommersielle treningssentre har ikke slikt måleutstyr. De har sikkert ikke engang rørt en fettklype, og alikevel sier de at fettklype ikke er nøyaktig. Fettklype målt av samme person, under like omstendigheter er faktisk veldig nøyaktig. Det er det flere studier som også bekrefter. Jeg har benyttet meg av dette verktøyet på flere kunder over lang tid og det er veldig bra. Kan godt benyttes med www.kaliper.no Fettklype blir litt mer unøyaktig på overvektig personer, og kvinner når de har menstrasjon. Normal fettprosent på en kvinne ligger rundt 22-26%. En atletisk kvinne ligger på ca 15%.

Anonym sa...

Hei, jeg er 16 år og veier 65 kg. jeg er 1.71 høy og i ganske god form. men jeg har litt ekstra fett rundt magen. hvordan kan jeg sundt og holdbart gå ned i vekt?

Anonym sa...

Hei. jeg er 1.71 høy og veier 65 kg. vil ned i vekt. har en del fett rundt magen. hva bør jeg gjøre for å gå ned?

Anonym sa...

Heisan, jeg har de 2 siste mnd gått på en lavkarbodiett + trenet styrketrening 2 gng pr uke + 1 gng spinning, dette opplegget ved hjelp av personlig trener. Jeg har kun gått ned snaut 3 kg men nesten 9 cm rundt livet, fettprosenten har også gått ned. Jeg synes vektreduksjonen går veldig sakte og jeg holder på å miste motet...Vel er jeg fornøyd med f.eks. reduksjonen rundt livet (jeg har såkalt "eplefasong") men synes det er på tide at vekta kommer etter snart. Til slutt må den vel det? Jeg er 165 cm og nå 87 kg, 37 år - uansett midjemål så er vekta for mye, ikke sant? Kan du fortelle meg litt om disse mekanismene?

Anonym sa...

Hei, jeg trener veldig mye og spiser enda mer, men jeg ser bare ut til og bli tynnere og tynnere, enda jeg spiser mye sunn mat og trener mye. Så jeg ser tynnere ut, men kroppsvekta øker.

MBC sa...

Så 2.2 kg er mer enn 2.2 kg? ;) Det du mener er ikke at muskler veier mer enn fett, men at at muskler har større tetthet enn fett og dermed at samme volum av muskler og fett vil ha forskjellig vekt, hvor muskler veier mest. :)

Personlig trener Marius Heitmann sa...

MBC: Ja korrekt, kanskje litt misvisende overskrift :)