onsdag 19. mars 2008

Strammere lår

Fordi jeg har fått endel spørsmål fra kvinner som oppnår store lår og trange bukser av treningen, tenkte jeg å skrive litt om mine tanker omkring dette i dag. Hadde du vært mann og oppnådd store muskuløse lår av treningen hadde du nok vært fornøyd :) forskjellen her er at de fleste kvinner ønsker det motsatte, nemlig ikke for store muskuløse lår. Målet er som regel strammere lår, og ofte heller litt mer muskelmasse på setemuskulaturen. Strammere lår får du av å oppnå fettreduksjon, gjerne i kombinasjon med å øke muskeltverrsnittet litt. Da vil lårene visuelt se strammere ut. Mye strammere ut en Big Momma til venstre :)

Selv om kvinner rent genetisk ikke legger på seg muskelmasse like lett som hva menn gjør, betyr ikke dette at det er vanskelig å lårene til å vokse. Menn som vil øke muskeltverrsnittet trener ofte mange forskjellige lårøvelser, kanskje en egen dag med bare lårtrening, høyt treningsvolum (mange serier og repetisjoner), trøtter muskulaturen maksimalt ut, og i tillegg er på kalorioverskudd. Med nok søvn og hvile legger man da forholdene til rette for å øke muskeltverrsnittet og oppnå store lår.

På kommersielle treningssentre ser man ofte kvinner som trener nesten helt likt. De trener altså tilnærmet slik menn gjør, som vil øke muskeltverrsnittet maksimalt, selv om de egentlig ønsker det motsatte. Muskelmassen vil derfor av naturlige årsaker respondere og gradvis øke. Fettmassen forholder seg nesten på samme nivå hvis de ikke gjør noe med kostholdet eller øker energiforbruket ytterligere med utholdenhetstrening. Omkretsene på lårene forblir det samme eller øker. Det virker som endel kvinner kanskje trener slik fordi de fremdeles tror på spotreduksjon av fett. De tror at dersom de trener mange repetisjoner og serier på lårene, så vil fettlagrene reduseres på denne muskelgruppen. Big mistake! Bivirkningen er at lårene bare vokser av all treningen. I praksis er min erfaring at det kun noen prosent av kvinner som responderer helt utenom det vanlige på lårtrening.

Her har jeg lagt noen generelle råd for lår trening for kvinner. Ofte må man se på utgangspunktet og tilpasse treningen deretter.

StarShape´s resept for strammere lår:

1. prioriter diett på kaloriunderskudd med en bra næringssammensetting.

2. For kvinner og lavere fettprosent er det et "MUST" å øke energiforbruket ytterligere f.eks ved hjelp av powerwalking, jogging, sykling og evt.litt intervalltrening.

3. Styrketrening for å øke/vedlikeholde muskelmassen og forbrenningen, og for å forme lår og sete slik at man etterhvert ser strammere ut. Knebøy, utfall, strake markløft og standard markløft er noen av øvelsene som er bra for å stimulere lår og sete muskulatur. Disse flerleddsøvelsene bidrar også til et høyere energiforbruk på trening. På kaloriunderskudd skal det veldig mye til for å øke muskeltverrsnittet. Overdriv ikke antall øvelser og antall serier - og se hvordan du reagerer på treningen.

4. Har du god tid og vil prioritere spesifikt setemuskulatur før lår: Trøtt da ut setemuskulaturen før du trener øvelsene i punkt 3. Finn deg en isolasjonsøvelse for setemuskulaturen og trøtt ut setemuskulatur før du direkte uten pause går over til en av øvelsene i punkt 3. Slik kan du trene i perioder.

5. Hvis lårene fremdeles øker for raskt (noe som er lite sannsynlig), kutt da ned på antall serier ytterligere, eller tren med treningsparametre som ikke er optimalt for muskelvekst. Tren f.eks færre serier og med lettere belastning +15 reps og oppover, eller serier og tung belastning 3-5 reps. Eller periodiser opp treningen.

6. Har du VELDIG store lår fra før, så prioriter utholdenhetstrening med lavere intensitet (Evt. intervaller), og les punkt 1. igjen. Tren kun 1-2 serier for lår fremside og 1-2 serier for bakside +20 reps. Gjerne fokus på kroppsvektøvelser. Unngå å stimulere lårene for mye. Evt. kutt ut styrektreningen av lår fremside helt.

Vær tolmodig, og ikke bekymre deg for å få like store muskler som en kroppsbygger. Det kommer ikke til å skje uten ekstra stimuli og år med trening!

- "Shape your body for better living"

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hei :) Registrerte meg på kaliper.no, men er sikkert jeg som er dum, men må man måle med fettklype der, eller målbånd? Skjønte ikke helt de ordene under forklaringene på menneskene på 3 og 7 punkt..Tusen takk for svar! :)

Personlig trener Marius Heitmann sa...

Hei Rachel! Tast inn målinger der det står angitt under målinger. Bruker du 3 punkt metoden fyller du ut målinger som du har gjort og taster verdiene inn i feltene triceps, midje og lår. Du kan se en nærmere beskrivelse grafisk litt lengre ned på samme side, slik at du vet hvor disse punktene er. Kaliper er i utgangspunktet beregnet for bruk av kaliper/fettklype. På forumet under FAQ skal det være flere artikler ang. kaliper måling hvis du vil lese mer om det. Lykke til!

Anonym sa...

Hei!
Kjempebra svar!
Musklene vil vel bli større uansett styrketrening?
Selv med et godt kosthold vil jeg samtidig før "større" lår?
-Ina-

Personlig trener Marius Heitmann sa...

Hei Ina! Generelt sett kan man si at; lårene vokser ikke særlig hvis du trener styrke på lårene når du er på kaloriunderskudd, eller dersom du trener med lav intensitet dvs. mange reptetisjoner og ikke for mange serier, eller tyngre vekter og få serier. Da begrenser du muskelvekst. Husk litt muskelvekst er ikke farlig, som nevnt i artikkelen er det nødvendig for å få en fastere kropp.

Uansett skal du ha smalere lår så bør du trene litt styrketrening for lårene. Styrketrening på lårene kan også få lårene dine til å se smalere ut fordi intramuskulært fett også vil reduseres. Går du på strikt diet uten å trene lår, risikerer du at muskelmassen rundt lårene redueres i samme takt, eller raskere enn fettmassen rundt lårene, - dermed ser du like "soft" ut når du er ferdig på dietten. Forholdet mellom muskelmasse og fett på lårene er nesten det samme, sannsynligvis verre enn da du startet på dietten.

Strammere lår betyr at du trenger litt styrketrening på lårene, det er sikkert! Ikke slunt unna treningen.

Anonym sa...

Hei jeg lurte på om det er ok å ta noen 45 min spinning på morgenen før frokost istede for powerwalk, bare for å få litt forandring.
Passer selvfølgelig å ikke gå helt opp i maxpuls osv..
I forhold til å brenne fett, men ikke musklaturen

Anonym sa...

Men du, kan man spise egentlig ubegrenset med kesam mager og 1%? Tenker på å bruke det i tunfisk salaten min:)
-Ina-

Personlig trener Marius Heitmann sa...

spm1:
Spinning er bra. Dersom du går på diett med lav kalori-inntak og lite karbohydrater, så ikke overdriv kardiotrening med alt for høy puls for ofte. Da kan vinningen gå opp i spinningen (at kroppen tærer på muskelmassen).

spm2;
Kesam mager er proteinrikt. Hvis du liker det så bruk det gjerne i salater eller som mellommåltid, vær kreativ. Ubegrenselige mengder er ikke bra uansett hva du spiser ;) Variasjon er viktig. husk du må ikke spise cottagcheese, kesam og tygge selleri for å få en strammere kropp :)